Ithaka van KP Kavafis

Met mijn zeiljacht Calypso heb ik in 2017 een bezoekje gebracht aan de grot van Calypso op het eiland Gozo bij Malta. Dit was voor mij een fantastische tocht geïnspireerd op de Odyssee van Homerus. Odysseus was op weg naar Ithaca maar strandde bij de eeuwig schone Calypso welke

hem 7 jaar lang in haar ban wist te houden. Ithaka zag hij dus voorlopig niet.
Na ruim drie maanden zeilen liet ik mijn anker in een baai van Gozo vallen en beklom ik een steile helling naar de grot van Calypso. De grot bleek al jaren niet meer toegankelijk en half ingestort en van de eeuwige schone Calypso was niets meer te bekennen. De verleiding om daar te blijven was voor mij dus minder groot.. Omdat ik voor de winter weer in Nederland wilde zijn heb ik mijn reis niet voortgezet naar Ithaka. Later heb ik met een groep vrienden nog eens een zeilboot gehuurd op Corfu.. Stiekem met het idee om naar het relatief dichtbij gelegen Ithaka te zeilen.. maar ook deze keer liep het anders. De rest van de bemanning had andere plannen:)

Het gedicht van Kavafis geeft mij hoop.. Ithaka moet je pas op je oude dag bereiken en ondertussen vooral genieten van de reis..

#Explorer #Ithaka #Kavafis